Orhun Atmış, Cumhuriyet | Looking for the universe in one’s sense of smell…

Looking for the universe in one’s sense of smell...

IMG_3797 2

The newly established Seluz Contemporary has launched it’s first-ever exhibition, Massence. We talked about both the gallery and the project with artist Ahmet Yiğider.

Let’s think about how important smell is in our lives. If wherever it is we happen to be smells bad, we don’t want to stay there. If food smells bad, we may even think it’s bad.

People spend hundreds of liras on perfumes. One can buy scents for homes and cars. We open books and smell them. We like the smell of a freshly printed newspaper. We use scented detergents, creams, and shampoos. We also associate smell with our memory and emotions. For example, if there happens to be different smell around you while you’re reading this article, you’ll likely remember it later when smell that smell again. Some scents even us back in time to our childhoods.

Many a book and film have been made about smell… Turkey’s own Seluz Fragrance & Flavor Company (est. 2007) works closely with expert aromaticians and perfumers to develop, produce, and supply essences and aroma fragrances to various companies around the world, using 100% Turkish capital. Despite their young age, in 2018/2019, they became Turkey’s first-ever exporter of fragrance chemicals.

OVER 50 PIECES…

Behind the Seluz’s fragrances and flavours is a creative team – full of culture, and a keen sense of design. Seluz’s production centre in Silivri, Istanbul has also recently opened a non-profit art gallery named Seluz Contemporary. This past month, it launched its first-ever exhibition: “Massence,” curated by interdisciplinary artist Ahmet Yiğider – who also happens to be a member of Seluz’s executive board.

“Massence” is a contemporary art project featuring 29 artists from 15 countries. It gets its name from the two English words “mass” and “essence”. The collection includes more than 50 pieces and is divided into five sections. We sat down with Ahmet Yiğider at Seluz Contemporary. Before talking about “Massence,” we first asked him about how the art gallery emerged. Yiğider describes Seluz Contemporary as a “seedling,” stating that “It’s a modest project but with an aura of its own that will only improve over time.”

The project’s foundation was first laid three and a half years ago. Yiğider’s vision for the gallery is as follows: “On one hand, we’ve got a team that creates; on the other, we  draw from a massive business network. People from all over the world come to experience our creations for themselves. One of our goals is to interact with them.”

Yiğider adds that they [i.e. Seluz] plan to open the gallery to the public on certain days of the week when there is enough demand – this, despite its remote location. “The fact that we’re even able produce something in our country makes sense,” Yiğider said.

“Turkey is home to some very successful collections. Some are very secretive and closed. Others are obvious. We have a very modest collection in that sense. I think we’ve accomplished something here: This collection is centred around our company’s philosophy. From that, we were able to put together a collection that strikes an emotional chord with us.”

‘UPON MASS AND ESSENCE…’

According to Yiğider, “Massence” refers to the “big bang” that lead to the formation of the universe. He says that as a fragrance company, Seluz not aim to “attribute scents to the universe”. Instead, as he puts it, all of the pieces in this collection have emerged out of the “search for the universe when trying to describe a specific scent”. Some artists in the exhibition produced new work exclusively for “Massence.”

For example, Kemal Tufan’s sculpture is a site-specific project. Other pieces were made years earlier but are compatible with the nature of “Massence.” Yiğider also has introduced two impressive pieces of his own into exhibition. For now, spectators can view the entirely exhibition online as well as in the exhibition catalogue. However, following the Covid-19 pandemic, you need to make a reservation to visit the gallery in person by phoning Seluz directly or visiting their website:  contemporary.seluz.com

Evreni kokuda aramak...

IMG_3797 2

Yeni kurulan Seluz Contemporary’de “Massence” isimli ilk sergi açıldı. Hem galeriyi hem de projeyi, sanatçı Ahmet Yiğider ile konuştuk.

Kokunun hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bir düşünelim. Bulunduğumuz yer kötü kokuyorsa orada durmak istemeyiz, herhangi bir yiyecek kötü kokuyorsa bu onun bozuk olduğuna işaret ediyor olabilir.

Yüzlerce liraya parfümler satın alınır, evlere, arabalara özel kokular vardır. Bir kitabı açıp koklarız, basılı gazete kokusunu severiz, kokulu deterjanlar, kremler, şampuanlar kullanırız. Koku duyumuz, hafızamızla ve duygularımızla da ilişkilidir. Örneğin bu yazıyı okurken çevrenizde farklı bir koku varsa, tekrar o kokuyu duyduğunuzda bu yazıyı hatırlayabilirsiniz. Bazı kokular bizi çocukluğumuza kadar zaman yolculuğuna çıkarabilir.

Koku üzerine kitaplar yazılmış, filmler çekilmiştir… Seluz (Fragrance & Flavor Company), kokuların esans ve aromasını uzman aromatisyen ve parfümörler aracılığıyla geliştiren, üreten ve firmalara tedarik eden, 2007’de kurulan yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket. Bu genç yaşına karşın kurulduğu günden bu yana dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış. 2018 ve 2019 yıllarında koku kimyasalları kategorisinde ihracat birincisi olmuşlar.

50’DEN FAZLA ESER…

Burada üretilen kokuların arkasında haliyle bir aroma tasarımcısı, yaratıcı bir ekip var. Yaratıcılıkla ve tasarımla alakalı her konuda olduğu gibi işin içine kültür sanatın dahil olması çok uzun sürmemiş. Seluz’un Silivri’de bulunan üretim merkezinde yakın zamanda Seluz Contemporary isimli, kâr amacı gütmeyen bir sanat galerisi kuruldu. Bu galeride de Seluz’un aynı zamanda icra kurulu üyesi olan, disiplinler arası sanatçı Ahmet Yiğider’in küratörlüğünde “Massence” isimli bir sergi açıldı.

“Massence” projesi 15 ülkeden 29 sanatçı ile birlikte hayata geçirilen bir çağdaş sanat projesi. İngilizce “mass” ve “essence” kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuş, sergi “Kütle ve öz üzerine” diyor Yiğider. 50’den fazla eserin yer aldığı sergi, 5 bölüme ayrılıyor. Seluz Contemporary’de Ahmet Yiğider ile bir araya geldik. “Massence” projesini konuşmadan önce ilk olarak Yiğider’den sanat galerisinin nasıl ortaya çıktığını öğrendik. Yiğider, Seluz Contemporary’yi bir “fidan” olarak tanımlıyor ve söze, “Mütevazı da olsa aura yaratan bir iş oldu. İleride daha da iyi noktalara gelecek” diye başlıyor.

Projenin temellerinin 3 buçuk yıl önce ortaya atıldığını söyleyen Yiğider, galerinin vizyonunu şöyle açıklıyor: “Bir yanda yaratan bir ekip var burada, bir yandan da çok ciddi bir iş ağımız var. Dünyanın birçok yerinden çeşitli kreasyonları deneyimlemek için gelen insanlar var. Buradaki bir amaç onlarla etkileşim oluşturmak.” Yiğider, diğer yandan şehrin dışın, izole bir alanda olmasına karşında talep olduğunda galeriyi haftanın belirli günlerinde ziyaretçilere açmayı düşündüklerini de dile getiriyor. “Ülkemizde bir şeyler üretebilmiş olmak bile bir anlam taşıyor” diyen Yiğider, “Türkiye’de çok başarılı koleksiyonlar var.

Bazıları çok ketum, kapalı. Bazılarıysa çok açık. Biz o anlamda çok mütevazı bir koleksiyonuz. Bizim burada bir şeyi başardığımızı düşünüyorum: Aslında bu koleksiyon şirket felsefesinin ana fikri etrafında toplandı. Bizim felsemizle, bu duygusal alanla ilişkilendirebildiğimiz bir koleksiyon oluşturabildik” sözleriyle Seluz’un koleksiyonun anlatıyor.

‘KÜTLE VE ÖZ ÜZERİNE…’

Yiğider’e göre “Massence” projesi evrenin başlangıcını oluşturan “Büyük Patlama”yı (big-bang) referans alıyor. Bir koku firması olarak “evrene koku atfetmek” gibi amaçları da olmadığını söylüyor Yiğider. Eserlerin daha ziyade “bir kokunun duyusal betimlemesinde evreni aramak” şeklinde ortaya çıktığına değiniyor. Sergide yer alan sanatçıların bir kısmı eserlerini “Massence” için üretmiş.

Örneğin Kemal Tufan’ın eseri, mekâna özel bir üretim. Bazı eserler ise daha eski yıllarda yapılan ama projeyle uyumlu eserler. Yiğider’in de sergide etkileyici iki eseri bulunuyor. Şimdilik internet sitesi ve koleksiyon kitabıyla sergideki eserler görülebiliyor. Ancak koronavirüs salgını sonrası, internet sitesindeki telefon numarasından galeriyi gezmek için rezervasyon yaptırılabilir. contemporary.seluz.com